Urea a bőrben

MIT CSINÁL AZ UREA A BŐRBEN?

Az urea a természetes vízmegkötők (NMF=natural moisturizing factor) egyik oszlopos tagja. Az arginin nevű aminosav bomlásánál keletkezik, ez a folyamat a szarutermeléshez kötődik. Így a hám legfelső rétegében (ahol már bőven van szaru) gyülemlik fel és vízmolekulákat gyűjt maga köré, azaz higroszkópos anyag. Két helyről gyűjti a vizet: az irhából és a környezetből. Természetesen ezutóbbi csak akkor lehetséges, hogy ha a levegőnek megfelelő a páratartalma.

Hasonlóan működik egy csomó egyszerűbb molekula (pl. a tejsav), de a fillagrin molekula bomlásából származó aminosavak is. Ezek a száraz bőrű egyénekben gyakran csökkent arányban vannak jelen. Az NMF rövidítés ismerősen csenghet – gyakorlatilag egy egyszerű, hipoallergén módja a bőr hidratálásának a relatíve hiányzó molekulák visszapótlása. (Ez a relatív hiány az ekcémásoknál akár 80% is lehet!) Ha az INCI-ben egy halom aminosavat (pl. serine, arginine, leucin) és cukrot láttok, az jó eséllyel azt jelenti, hogy a gyártó gondolt arra, hogy a biológiailag legkézenfekvőbb, intelligens módon kezelje a vízhiányt. Tulajonképpen az urea is erre szolgál.

Egyéb hasonló higroszkópos, azaz vízmegkötő anyagok a glicerin, a szorbitol és az AHA-savak. Ezutóbbiak az ureához hasonlóan kis koncentrációban hidratálnak, nagyobb koncentrációban az elhalt hámsejteket lazítják és ezzel leválásukat segítik, azaz hámlasztanak.

Ennek hátterében az áll, hogy 10% feletti koncentrációban az urea képes a fehérjeláncok közötti relatíve laza kötéseket felbontani, ezzel például a keratint (azaz a szarut) lazítani. Épp ezért válhatott a pikkelysömörös plakkok és a megvastagodott körömgombás köröm gyengítésének fő fegyverévé. A bőrgyógyászatban azt is kihasználják, hogy ez lehetővé teszi egyéb molekulák, például a szteroidok felszívódását is. Kicsit ellentmondásos, de a 10% feletti koncentrációk is erősítik a bőrbarriert!

Ez egy nagyon jó illusztráció: a hatszögek a sejtek, amelyeket kötések tartanak össze. Ezek a kötések fehérje jellegű anyagok, ha valami feloldja őket, a legszélső sejtek lehámlanak.

De a legcsodásabb mégis az, hogy mára már tudjuk, hogy az ureának gén szinten komoly szerepe van a bőr megújulásában, illetve az elszarusodásában is. Biztosan tudjátok, hogy a bőrünk nagyjából 21 naponta újul meg. Amikor a sejtek eljutnak a középső réteg magasságába, megkezdődik a szaruréteg képzése, ami a bőrbarrierünkként szolgál. Az urea beleszól a megfelelő zsírok és egyes baktériumölő molekulák előállításába is. Ez olyannyira fontos, hogy a sejtek külön csatornákon mozgatják az ureát és ezek specifikus folyamatok. Az urea lényegében azért felelős, hogy a bőrünk mindig “friss és tökéletes” legyen.

Konklúzió

Nem biztos, hogy mindig mindenből a legújabb a legjobb. Az ureát a hatvanas évek óta használják hámlasztásra, még most is az olcsó sarokpuhító-lábápoló krémek talán leggyakoribb összetevője. Néha egyszerűbb a klasszikus megoldásokhoz folyamodni (és megfogadni a bőrgyógyász tanácsát).

Az INCI nem minden, hiszen vannak olyan trükkös összetevők, amelyek különböző koncentrációban más szerepet töltenek be. (A tejsavat ráadásul még a pH beállítgatására is használják, tehát legalább három szerepköre van. Szerencsére az ureára koncentráló termékeknél általában feltüntetik a százalékot, így aggódni semmiképp se kell.)

Csak azért, mert egy anyag teljesen természetes, ahogy az urea, még lehet irritáns. Az, hogy ki mennyire érzékeny a hámlasztó hatásra, teljesen egyéni!

És végül: a természetnél nincs jobb. Az urea egyszerre hidratál, gyengén hámlaszt és felel a bőrbarrieré Ilyet egy ember által alkotott molekula sem tud talán.

Főbb források:

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-27606-4_34

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30378232

Hírlevél
10% kedvezmény a következő vásárlásból