Szabó Sigfrid Géniusz és Príma díjas feltaláló 100 éves receptje alapján készült termékek 17 féle aminosavval

Urea a bőrben – 2022

Tartalomjegyzék

  MIT CSINÁL AZ UREA A BŐRBEN?

  Az urea a természetes vízmegkötők (NMF=natural moisturizing factor) egyik oszlopos tagja. Az arginin nevű aminosav bomlásánál keletkezik, ez a folyamat a szarutermeléshez kötődik.

  Így a hám legfelső rétegében (ahol már bőven van szaru) gyülemlik fel és vízmolekulákat gyűjt maga köré, azaz higroszkópos anyag. Két helyről gyűjti a vizet: az irhából és a környezetből.

  Természetesen ezutóbbi csak akkor lehetséges, hogy ha a levegőnek megfelelő a páratartalma.

  Hasonlóan működik egy csomó egyszerűbb molekula (pl. a tejsav), de a fillagrin molekula bomlásából származó aminosavak is.

  Ezek a száraz bőrű egyénekben gyakran csökkent arányban vannak jelen. Az NMF rövidítés ismerősen csenghet – gyakorlatilag egy egyszerű, hipoallergén módja a bőr hidratálásának a relatíve hiányzó molekulák visszapótlása.

  (Ez a relatív hiány az ekcémásoknál akár 80% is lehet!) Ha az INCI-ben egy halom aminosavat (pl. serine, arginine, leucin) és cukrot láttok, az jó eséllyel azt jelenti, hogy a gyártó gondolt arra, hogy a biológiailag legkézenfekvőbb, intelligens módon kezelje a vízhiányt.

  Tulajonképpen az urea is erre szolgál.

  UREA helyettesítése

  Egyéb hasonló higroszkópos, azaz vízmegkötő anyagok a glicerin, a szorbitol és az AHA-savak.

  Ezutóbbiak  koncentrációban hidratálnak, nagyobb koncentrációban az elhalt hámsejteket lazítják és ezzel leválásukat segítik, azaz hámlasztanak.

  Ennek hátterében az áll, hogy 10% feletti koncentrációban képes a fehérjeláncok közötti relatíve laza kötéseket felbontani, ezzel például a keratint (azaz a szarut) lazítani.

  Épp ezért válhatott a pikkelysömörös plakkok és a megvastagodott körömgombás köröm gyengítésének fő fegyverévé.

  A bőrgyógyászatban azt is kihasználják, hogy ez lehetővé teszi egyéb molekulák, például a szteroidok felszívódását is. Kicsit ellentmondásos, de a 10% feletti koncentrációk is erősítik a bőrbarriert!

   

  Ez egy nagyon jó illusztráció: a hatszögek a sejtek, amelyeket kötések tartanak össze. Ezek a kötések fehérje jellegű anyagok, ha valami feloldja őket, a legszélső sejtek lehámlanak.

  De a legcsodásabb mégis az, hogy mára már tudjuk, hogy az ureának gén szinten komoly szerepe van a bőr megújulásában, illetve az elszarusodásában is.

  Biztosan tudjátok, hogy a bőrünk nagyjából 21 naponta újul meg. Amikor a sejtek eljutnak a középső réteg magasságába, megkezdődik a szaruréteg képzése, ami a bőrbarrierünkként szolgál.

  Az urea beleszól a megfelelő zsírok és egyes baktériumölő molekulák előállításába is. Ez olyannyira fontos, hogy a sejtek külön csatornákon mozgatják az ureát és ezek specifikus folyamatok.

  Az urea lényegében azért felelős, hogy a bőrünk mindig “friss és tökéletes” legyen.

  urea a bőrben

  Mire jó az UREA

  Nem biztos, hogy mindig mindenből a legújabb a legjobb. Az ureát a hatvanas évek óta használják hámlasztásra, még most is az olcsó sarokpuhító-lábápoló krémek talán leggyakoribb összetevője.

  Néha egyszerűbb a klasszikus megoldásokhoz folyamodni (és megfogadni a bőrgyógyász tanácsát).

  Az INCI nem minden, hiszen vannak olyan trükkös összetevők, amelyek különböző koncentrációban más szerepet töltenek be.

  (A tejsavat ráadásul még a pH beállítgatására is használják, tehát legalább három szerepköre van. Szerencsére az ureára koncentráló termékeknél általában feltüntetik a százalékot, így aggódni semmiképp se kell.)

  Csak azért, mert egy anyag teljesen természetes, ahogy az urea, még lehet irritáns. Az, hogy ki mennyire érzékeny a hámlasztó hatásra, teljesen egyéni!

  És végül: a természetnél nincs jobb. Az urea egyszerre hidratál, gyengén hámlaszt és felel a bőrbarrieré Ilyet egy ember által alkotott molekula sem tud talán.

  Főbb források:

  https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-27606-4_34

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30378232

   

  Kapcsolódó termékek

  Hírlevél
  10% kedvezmény a következő vásárlásból