Téli vitaminhiány pótlása
Tartalomjegyzék
Téli vitaminhiány pótlása
A vitaminok nélkülözhetetlenek az egészségünk, valamint a bőrünk szépségének megőrzéséhez, ezért a szükséges mennyiséget télen is biztosítani kell a szervezetünk számára.
Összeírtuk nektek atokat a vitaminokat aminek bevitelére fokozottan ügyelni kell ebben az időszakban.
Mivel a hidegebb, párásabb időszak kedvez a vírusoknak, a megterhelt immunrendszer vitaminszükséglete is megemelkedik.
Bár az összes vitamin fontos, de ebben a téli időszakban a vízben oldodó vitaminok bevitelére kell nagyobb hangsúlyt fektetni.
Kiváló téli vitaminforrások lehetnek a káposztafélék, a gyökérzöldségek – fekete retek, cékla, sárgarépa – a hagymafélék, a száraz hüvelyesek.
A gyümölcsök közül a sütőtök, déligyümölcsök, alma, a gránátalma, a téli körte, a szárított gyümölcsök (cukortartalmuk miatt óvatosan!), a gyógynövények közül pedig nem utolsó sorban a csipkebogyó mind-mind hozzájárulhatnak a megfelelő vitaminbevitelhez.
Téli vitaminhiány – fontos vitaminok télen
A téli hónapok során az immunrendszer erősítése, a légúti fertőzések megelőzése, valamint a sebgyógyulás elősegítése érdekében megfelelő mennyiségű antioxidáns hatású C-vitamin fogyasztása javasolt.
Ennek a vitaminnak fontos szerepe van a kollagén termelésben, mely az elsődleges védelmi vonal, a bőr egészségéhez nélkülözhetetlen.
Ha táplálkozással nem tudjuk a szervezetbe juttatni, természetes C-vitamin-készítményt válasszunk, melyben a tiszta aszkorbinsavval ellentétben, jelen van minden olyan kísérőanyag, amely hatékonyabbá teszi a szervezet számára a C-vitamin hasznosítását.
Mindemellett természetesen az A-, B-, E- és D-vitaminok pótlása is nagyon fontos. Az A-vitamin például fontos a megfelelő látáshoz, ami az őszi-téli időszakban kifejezetten előnyös. Emellett gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is van.
A B1-vitamin pedig energiával tölt fel, jót tesz az idegrendszernek és elűzi a depressziót, míg a B6 a hideg időszakban tapasztalható megnövekedett hajhullás ellen kiváló.
Az immunrendszer és a bőr is meghálálja az E-vitamint, főként gyulladáscsökkentő hatása miatt.
A napfény hatására termelődő D-vitamin mennyisége is igencsak megcsappan ebben az időszakban, ami számos egészségügyi problémához vezet.
Fontos, hogy K2-vitaminnal kombináljuk, mert a D3-vitamin csak ezzel együtt tudja hatékonyan biztosítani a csontok, erek és nem utolsó sorban a szív egészségét.
A téli vitaminhiányos időszakban ráadásul nem csak a vitaminokra, hanem ásványi anyagokra és nyomelemekre is szükség van az egyensúly fenntartásához.
Az idegrendszer megfelelő működésében fontos szerepet játszik a magnézium , mely csökkenti a stressz káros hatásait, az izom feszültséget és a depressziót, valamint a szelén, mely nélkülözhetetlen az idegrendszer és az idegsejtek működéséhez.
Kiváló magnéziumforrás a banán, az olajos magvak, szárított gyümölcsök, halak, és többek között a barna rizs, míg szelénhez a brokkoliból, hagymákból, narancsból, avokádóból, tonhalból, húsokból és belsőségekből is hozzájuthat szervezetünk.
A nátrium és a kálium együttesen járulnak hozzá a szervezet sav-bázis egyensúlyához, a folyadékterek fenntartásához, valamint a megfelelő ideg- és izomműködéshez.
Ezeknek az ásványi anyagoknak együttesen van szerepük a sav-bázis egyensúly és a folyadékterek fenntartásában, az ideg- és izomműködésben, valamint a glukóz és az aminosavak szállításában.
Általában a nátriumhiány nem gyakori, sőt inkább a túlzott bevitele jellemző, káliumot pedig számos gyümölcsben, zöldségben találhatunk, de akár készítményekkel is pótolhatjuk.
A jódról sem szabad megfeledkezni, a pajzsmirigyhormonok működéséhez nélkülözhetetlen, így fontos szerepe van az anyagcsere, a növekedés és az idegrendszer működésének szabályozásában.
Jódhoz tengeri állatok fogyasztásával vagy jód tartalmú táplálék kiegészítőkkel juthatunk, ha nem pótoljuk, elhízás, depresszió, érrendszeri elváltozások léphetnek fel.
A vas szintén fontos a szervezet számára, hiánya komoly egészségügyi problémákat okoz, fáradékonyság, vérszegénység, gyenge immunrendszer tapasztalható.
Felszívódását a C- vitamin és a folsav segítik igazán. Húsok és belsőségek fogyasztásával elősegíthetjük bevitelét. Rézre is szüksége van a szervezetnek, főként a vérképzéshez és az idegrendszer működéshez.
Komoly betegségekkel jár a téli vitaminhiány: emelkedett koleszterinszint, szív- és érrendszeri elváltozások, vérszegénység. Hüvelyesekből, májból és teljes kiőrlésű gabonákból juthatunk hozzá.
Azonban, ha túl sok vasat viszünk be, azzal rontjuk a réz hasznosulását.
Az olyan nyomelemeknek, mint a króm, cink vagy a mangán, nagy szerepük van a szénhidrát- anyagcserében, többek között az inzulin termelődését és megfelelő hatásmechanizmusát
támogatják.
Téli vitaminhiány – vitaminforrások
Gabonák, hüvelyesek, húsok, sajtok, máj, tojás és kis mennyiségben magvak fogyasztása segíthet ezen anyagok pótlásában, hiányuk esetén akár cukorbetegséggel vagy érrendszeri rendellenességek kialakulásával is számolni kell.