25.000 Ft fölötti vásárlás felett ajándék arctörlőt rejtünk a csomagodba!

Szőrtüszőgyulladás – mi ez és hogyan kezelheted?

A szőrtüszőgyulladás kellemetlen és olykor fájdalmas probléma, ráadásul esztétikai gondokat is okoz: legtöbbször szimplán pattanásnak nézik. Valójában azonban gyakorlott szemmel világosan el lehet ettől különíteni, megvannak ugyanis a maga jellegzetességei. Az alábbiakban megmutatjuk, honnan tudhatod, hogy szőrtüszőgyulladással állsz szemben, és azt is eláruljuk, mit tehetsz ellene!

Szőrtüszőgyulladás

Mi is az a szőrtüszőgyulladás?

Amit látsz a bőrödön, az egy 1-3 mm átmérőjű, gyulladt, gennyes képződmény, közepén a szőrszállal. Valóban nem szép látvány, és tényleg hasonlít egy sima pattanásra, de mégsem ugyanaz, ezért a kezelése is némileg másképp zajlik. Leggyakrabban egyébként a hajas fejbőrön, a combokon, a karon, az állon és a bajusz környékén lehet a szőrtüszőgyulladással találkozni.

A gyulladás leggyakrabban mechanikai hatás következtében alakul ki, méghozzá a szőrbenövés miatt. Ez lényegében annyit jelent, hogy a szőrszál a bőr alatt növekszik, nem jut ki a „felszínre”. Ebben az esetben egy steril gyulladás jön létre. Nyáron gyakrabban küzdenek az emberek ezzel a problémával a fokozott izzadás miatt, de vannak egyéb hajlamosító tényezők, mint például az ülőmunka, valamint a szőrtelenített területeken is gyakran jelenik meg ez a bőrelváltozás – ezért jelentkezik gyakran szőrtüszőgyulladás intim részen.

Amellett, hogy a szőrtüszőgyulladás esztétikai problémát jelent, egyéb kellemetlenségekkel is jár. Az érintett területen ugyanis a gyulladt kis göbök lehetnek fájdalmasak is, éghetnek, viszkethetnek, tehát egyértelműen diszkomfort érzetet okoznak, ezért fontos a megfelelő kezelés szőrtüszőgyulladás ellen.

Szőrtüszőgyulladás

Szőrtüsző gyulladás okai

Szőrtüszőgyulladás kezelése

Természetes, hogy aki a szőrtüszőgyulladással szenved, az minél előbb szeretne megszabadulni tőle, ez a folyamat azonban nem minden esetben könnyű. Nincs kimondottan egy krém szőrtüszőgyulladás ellen, de odafigyeléssel, a rossz gyakorlatok felismerésével és megváltoztatásával megszüntethetjük a problémát.

Amennyiben az ok a szőrbenövés, a meglévő gyulladásos pontokon a beragadt szőrszálat kell kioperálni. Ezt egy steril csipesszel megteheted, ha közel van a felszínhez a szőrszál. Amennyiben nem látszik ki a bőrfelszínből, ne akard magad megoldani, fordulj kozmetikushoz! Ezt követően maximum fertőtlenítésre, esetleg egy kis gyulladáscsökkentésre lehet szükség, de őszintén, ez az a fajta sérülés, amire egy sebtapasz is luxus – magától is meggyógyul, ha az ok megszűnt.

Kicsit érdekesebb a helyzet, ha bakteriális eredetű a probléma, esetleg gomba okozza. Ez egyébként nagyon ritka, de ha a benőtt szőrszál-elmélet nem áll meg, érdemes lehet ez ügyben tenni egy kört a bőrgyógyásznál.

Megelőzéssel a szőrtüszőgyulladás ellen

A szőrtüszőgyulladás ellen – mint oly sok minden ellen – leginkább a megelőzés válik be, aminek első lépése a rendszeres bőrradírozás. Heti egyszer aprószemcsés testradírral távolítsd el az elhalt hámsejteket, hogy azok ne állhassanak a szőr útjába. A testeden használhatsz durvább anyagú törölközőt, hiszen az hozzájárul a mindennapi bőrradírozás folyamatához. De csak a testeden! Az arc bőrét kíméletesen hámlaszd, mert több kárt okozol, mint hasznot!

Fontos, hogy figyelj a higiéniára szőrtelenítés során, ha borotvát használsz, azt csak Te használd, és minden használat előtt fertőtlenítsd! Gyantázásnál, epilálásnál figyelj a szálirányra, és utóbbi esetben kíméletesen dolgozó, modern készüléket használj!

Szőrtüszőgyulladás ellen

Ne feledkezz meg a hidratálásról

A napi rutin részeként hidratáld a bőrödet, ezáltal puhábbá válik, és felszínén könnyebben hatolnak át a szőrszálak, azaz nem fognak befelé nőni. Egy jó testápoló tökéletes erre a célra, mindenképpen érdemes napi szinten használni a testen és az intim részen is, mivel geránium olaj tartalma tónusjavító, összehúzó hatású,  hegesítő, enyhén gyulladásgátló, derüssé, ragyogóvá teszi a bőrt, elősegíti a hámképződést, fertőzésgátló, baktériumölő, gombaölő hatású is egyben.

Nem szabad ugyanakkor az arcápolásról sem elfeledkezni, már csak azért sem, mert bajusztájékon sajnos itt is előfordul a szőrbenövés – szőrtelenítés nélkül is. A heti kíméletes radírozás mellett az arcbőr hidratálása is fontos a megfelelő készítménnyel. Erre alkalmas lehet a HERBAL hidratáló arckrémünk amely úgy lett megalkotva, hogy ötvöztük az aminosavak jótékony hatását a rózsa olaj fiatalító hatásával és a természetes alapanyagokkal, amik támogatják a bőr természetes védőrétegét, így megalkotva egy vízbázisú, hatékony bőrsimító, hidratáló arckrémet a mindennapi arcápoláshoz.

Ha beépíted a rutinodba a radírozást és a hidratálást, sokkal kisebb valószínűséggel kell majd gyulladt szőrtüszőkkel küzdened!

 

Kapcsolódó termékek

Termékeink természetes összetevőket és aminosavakat is tartalmaznak. Hidratálják és táplálják a bőrt, erősítik a bőr természetes védőrétegét.
Minden termék raktáron Minden termékünk raktáron van
Pontos termékismeret Pontos termékismeretek
Ügyfélszolgálat Barátságos, megbízható ügyfélszolgálat
Pontos termékismeret Szakmai hitelesség a termékekről
Gyors kiszállítás Gyors kiszállítás
Hírlevél
10% kedvezmény a következő vásárlásból
Miért válassz minket?