25.000 Ft fölötti vásárlás felett ajándék arctörlőt rejtünk a csomagodba!

Hogyan és miért érdemes szaunázni?

Szauna hatásai

Milyen hatással van a szervezetedre a szauna hatása sportolás után? Furcsa ezt hallani, de bármilyen sportot is űzöl, az edzés alatt majdhogynem „tönkreteszed” a szervezeted.

Az izomrostokban szakadások keletkeznek, emelkedik a vérnyomásod, a vérkeringésed az aktív izomcsoportok felé koncentrálódik, ezáltal csökken a belső szervek munkája, nem is beszélve a vízveszteségről.

Edzés után a szervezeted mindezen folyamatokat igyekszik a lehető legrövidebb időn belül a normális szintre visszahozni (ezt a normális állapotot nevezzük homeosztázisnak).

És miért ne segítenénk neki, nem vagyunk önmagunk ellenségei, hiszen éppen most fejlődünk!

Regenerációt elősegítő technikák – szauna hatása

 • Táplálkozás
 • Folyadék-, elektrolit-pótlás
 • Pihenés (különösen az alvás)
 • Kiegészítő sportágak
 • Masszázs
 • Sigfrid Essence Champions termékek használata
 • Szauna

Szaunázás lépései

Szaunázás hatása a szervezetre

Szauna hatása

Először is meg kell említeni, hogy a szaunáknak 2 fő típusa van: az infraszauna és a hagyományos szauna, mely alatt a finn, az orosz, a bio, a fény, az aromaterápiás szaunát, a tepidáriumot és minden egyéb fantázianévvel ellátott szaunát értem.

Az infraszauna és a hagyományos szauna között alapvetően az a különbség, hogy míg a hagyományos (finn) szaunában a meleg levegő fejti ki hatását, addig az infrakabinban az infrasugarak dolgoznak.

Az infraszaunában alacsonyabb a hőmérséklet (40-60 °C a 80-100 °C-kal ellentétben) és a sugaraknak köszönhetően sokkal hatékonyabban fejti ki hatását a bőr rétegein áthatolva egészen a belső szervekig.

Szauna hatása és használata sportolást követően. Mindkét típus esetén az edzést követő szaunázást egy rövidebb pihenő után kezdjük meg, várjuk meg, hogy a szervezetünk lenyugodjon, a pulzus a normál tartományba kerüljön.

Hagyományos szauna használata

A szaunázást kezdjük zuhanyozással. Ennek leginkább higiéniai okai vannak, egyrészt saját magunkra nézve, hogy lemossunk minden szennyeződést, illetve az izzadságot, másrészt a társaink érdekében is.

Ugye te sem örülnél, ha más izzadságával kéne találkoznod? Zuhanyzás után töröljük magunkat szárazra.

A szaunában (persze ez alapvetően a hőmérsékletétől függ) 8-13 percet (de min. 5 és max. 15 percet) töltsünk (kinek mi esik jól) ülve, de még jobb, ha fekve.

Fekvő helyzetben ugyanis a testet egyenlő mértékben éri a hőhatás.

Ha letelt a számodra kellemes időmennyiség, fokozatosan hűtsük le magunkat. Ügyeljünk arra, hogy ha van merülő medence, akkor is levegőn való pár perces hűléssel, majd hideg zuhannyal kezdjünk.

Egyrészt, hogy nagyon ne terheljük a szervezetet, másrészt az előbb már említett higiéniai okokból. Télen különösen jól esik a hideg levegőn való sétálás, illetve, ha módunk van rá, friss hóval is átdörzsölhetjük a testünket (tényleg friss legyen).

A lehűlés után szobahőmérsékletű levegőn relaxáljunk a pulzus megnyugvásáig,vagy annyi ideig, mint a szaunában való tartózkodásunk. Az első 4 pontot ismételjük meg 2-3-szor.

Figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, lehetőleg csak a szaunázás után, mivel, ha közben iszunk, azt a folyadékot fogjuk kiizzadni.

Lehetőleg tiszta ásványvizet igyunk, kerüljük az alkoholos italokat (akármilyen jól is esne egy üveg sör, vagy egy finom koktél 🙂 ).

Ügyeljünk itt is, mint mindenhol máshol a fokozatosságra, figyeljünk a testünk jelzéseire, csak azt csináljuk, ami jól esik.

Ha nem esik jól a jéghideg merülő medence, akkor enyhén hideg vízzel tusoljunk le, ha már úgy érzed, hogy nem bírsz ki még 5 percet a szaunában, akkor ne menj be!

Infraszauna helyes használata

Az első pont egy az egyben megegyezik, az infraszauna előtt ugyanúgy zuhanyozzunk le és töröljük magunkat szárazra. Az infrakabinban 20-40 percet töltsünk el.

Itt viszont fontos megjegyezni, hogy ülő helyzetben helyezkedjünk el az infracsövek elé, hogy a sugarak szimmetrikusan érjék a testünket és a gerincbe hatolva az idegrendszerünkre is kifejthessék pozitív hatásaikat.

Ne feküdjünk, ne üljünk féloldalasan, ne fészkelődjünk sokat. A 20-40 perc leteltével lassan, fokozatosan hűtsük le testünket, de ellentétben a hagyományos szaunával, itt csak langyos vizes hűtés javasolt. Pihenjünk pár percet.

Mit igyunk szaunázás után

Mindkét szauna típusnál fontos még megjegyezni, hogy a szaunázás végeztével lehetőleg kerüljük a kemikáliákat, a szappant, tusfürdőt, mivel a pórusok kitágultak, a bőr érzékenyebbé válik.

Szauna hatása a fejlődésre

 • Felgyorsul az anyagcsere, így az anyagcseretermékek hamarabb lebomlanak, csökken a fáradtságérzet.
 • Javul a vérkeringés és az oxigén ellátás, mely az izmok regenerálódását segíti (hiszen gyorsabban jut az építőelemeihez).
 • Segít a méreganyagok kiürítésében, ez főleg a diétázók számára jelentős.
 • A fent említett tényezők együttesen csökkentik az izomlázat (egyrészt a tejsav elszállításával, másrészt a szabad gyökök eltávolításával)
 • Ellazítja az izmokat.

Kinek nem ajánlott

 • Betegség, láz esetén tilos
 • Szív-és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás esetén
 • Epilepsziában szenvedőknek
 • Bármilyen gyulladás esetén
 • Bőrbetegségek esetén
 • Kezdő szaunázók konzultáljanak orvosukkal!
 • Nyugodtan szaunázzunk nyáron is, de fokozottan figyeljünk testünk jelzéseire!

 

Kapcsolódó termékek

Termékeink természetes összetevőket és aminosavakat is tartalmaznak. Hidratálják és táplálják a bőrt, erősítik a bőr természetes védőrétegét.
Minden termék raktáron Minden termékünk raktáron van
Pontos termékismeret Pontos termékismeretek
Ügyfélszolgálat Barátságos, megbízható ügyfélszolgálat
Pontos termékismeret Szakmai hitelesség a termékekről
Gyors kiszállítás Gyors kiszállítás
Hírlevél
10% kedvezmény a következő vásárlásból
Miért válassz minket?