25.000 Ft fölötti vásárlás felett ajándék arctörlőt rejtünk a csomagodba!

A száraz bőr lehetséges okai – és amit tehetsz ellene

A bőrproblémák kapcsán hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy csak a zsíros bőr jelenthet igazán gondot, de sajnos ez nem igaz. A száraz bőrűek is legalább annyira szenvedhetnek, amennyiben nem tudják a problémát hatásos készítményekkel kordában tartani. A jó hír, hogy mindig van megoldás, és a száraz bőr ráadásul gyakran nem is maga a probléma, hanem csak egy tünet – a kiváltó ok megszüntetésével így ennek is búcsút inthetünk.

A száraz bőr viszket, hámlik, arcbőr esetében pedig a sminkelést is megnehezíti, ugyanis az alapozó még jobban kiemeli a hámló részeket. Éppen ezért fontos, hogy a lehető leghamarabb megszabadulj a problémától. Nézzük, mitől száradhat ki a bőrünk, és mit tehetünk azért, hogy megszabaduljunk ettől a kellemetlenségtől!

A száraz bőr okai

Ha száraz bőrrel küzdesz, az első és legfontosabb feladat, hogy megpróbáld feltárni ennek az okát. A hormonális problémáktól kezdve az elégtelen folyadékfogyasztáson át sok minden lehet a megoldás – de az is elképzelhető, hogy egyszerűen csak ilyen a bőröd.

A leggyakoribb okok külső hatások: száraz, hideg levegő (télen emiatt többen panaszkodnak száraz bőrre), túl sok napozás vagy szoláriumozás, gyakori kádfürdőzés túl meleg vízben, kevés folyadékfogyasztás, és persze a napi testápolás elmaradása, ami elvileg akkor is szükséges lenne, ha éppenséggel nem lenne kiszáradva a bőrünk – de sokan csak akkor szedik elő a testápolót és a hidratáló krémet, ha már viszketnek.

Sajnos azonban állhatnak a háttérben bőrbetegségek, allergiás reakciók, pajzsmirigyproblémák, de akár cukorbetegség is. Főleg akkor érdemes ebbe az irányba vizsgálódni, ha zsíros, erősen hidratáló hatású készítmények hatására sem enyhülnek a tünetek.
Száraz bőr okai

Mit tehetsz a száraz bőr ellen?

Amennyiben komolyabb kiváltó ok nincs a panaszok mögött, a bőrápolási rutinodra kell odafigyelni – vagy beiktatni, ha eddig nem volt.

  • Mindenekelőtt fontos, hogy elég vizet igyál: ez felnőttek esetében minimum(!) 2-3 litert jelent naponta. Ha eddig ennek a töredékét fogyasztottad, akkor máris megtaláltad az egyik valószínű kiváltó okot.
  • A száraz bőrnek nagyon nem tesz jót a kádfürdő, különösen forró vízben. A problémát fokozza, ha még kemény is a víz. Sokkal jobban jársz, ha lezuhanyzol, a víz pedig csak annyira legyen meleg, hogy ne fázz! A zuhanyzás csak addig tartson, ameddig muszáj, a tusfürdőd pedig legyen hidratáló készítmény!
  • Minden nap kend be magad hidratáló testápolóval zuhanyzás után, de az sem baj, ha naponta 2 alkalommal is megteszed, legalább addig, amíg nem enyhül a bőröd szárazsága! Ugyanilyen fontos az arcbőröd hidratálása – a napi arcápolási rutinodnak mindenképpen legyen része a hidratáló arckrém használata!
  • Figyelj oda, mennyi időt töltesz a napon, a szoláriumot pedig mellőzd! Érthető, hogy szeretnél szép, napbarnított bőrt, de ha egyébként is küzdesz a bőrszárazsággal, ezek rontanak a helyzeten. Ha muszáj napra menned, használj fényvédő hidratáló krémeket, hogy a lehető legkevesebb nedvességet veszítsd a meleg hatására!
  • Párologtass! Te tudod, mennyi a lakásod páratartalma? Sokan meglepődnek, amikor vesznek egy páratartalommérőt, és szembesülnek vele, hogy az egészséges 40-60% helyett 20-30%os páratartalomban élnek. Ez bizony hatással lesz a bőrödre is, legyen szó akár az arcodról, akár a tested többi részéről. Ha száraz a levegő, gondoskodj a párologtatásról!

Arckrém száraz bőrre – tényleg használ?

Említettük már a hidratáló krémek fontosságát. Ezek kihagyhatatlanok, ha száraz bőrrel küzdesz! Változó, hogy kinek melyik termék válik be, de általában a zsírosabb, nehezebb krémek hoznak gyors eredményt, és az is fontos, hogy jó vízmegkötő képességű készítményt használj!

Fontos tudnod, hogy nem elég egy-két alkalommal bekenni az arcodat, illetve a tested egyéb részeit. Ha tartós eredményt szeretnél, akkor rendszeresen, minden nap kell használnod a hidratáló készítményeket, odafigyelve arra is, hogy bevidd a kellő mennyiségű folyadékot, és ne legyen száraz a lakásod levegője. Ha csak alkalomszerűen használod a hidratáló krémeket, nem várhatsz tartós enyhülést, ahogy akkor sem, ha a kiváltó okokkal nem foglalkozol.

A száraz bőr összetett probléma, de korántsem leküzdhetetlen – egy kis odafigyeléssel megszabadulhatsz a kellemetlen hámlástól és a viszketéstől!

 

Kapcsolódó termékek

Termékeink természetes összetevőket és aminosavakat is tartalmaznak. Hidratálják és táplálják a bőrt, erősítik a bőr természetes védőrétegét.
Minden termék raktáron Minden termékünk raktáron van
Pontos termékismeret Pontos termékismeretek
Ügyfélszolgálat Barátságos, megbízható ügyfélszolgálat
Pontos termékismeret Szakmai hitelesség a termékekről
Gyors kiszállítás Gyors kiszállítás
Hírlevél
10% kedvezmény a következő vásárlásból
Miért válassz minket?