Kombinált bőrtípus ápolása

Kombinált bőrtípus ápolása

A kombinált bőr ápolásának kulcsa, hogy olyan termékeket válassz, amik nem rontanak egyik terület állapotán sem. Mindenképpen figyelj arra, hogy csak minőségi, kifejezetten azokra a bőrtípusokra és bőrproblémákra kifejlesztett kozmetikumokat használj, amik az arcodon jelen vannak!

Emiatt sokszor az arcod különböző részein különböző kozmetikumokat kell használnod! Lehetséges, hogy míg a T-vonalban könnyedebb, gél vagy folyékony állagú, esetleg zsírfelszívó hatású készítményt kell felvinned, addig a száraz részeken lotionokat és krémeket célszerű használnod. Vagy az is lehet, hogy egyszerre kell pattanás elleni kezelést bevetned a problémás részeken és egy gazdagabb hidratálót a szem körüli és a száraz területeken.

Sokak kombinált bőre kiegyensúlyozottabbá válik attól, ha abbahagyják a nem az adott terület bőrtípusára való kozmetikumok használatát (például a gazdag krémek használatát a T-zónában, vagy éppen a könnyed gélek használatát a száraz orcákon). Szintén látható javulást lehet elérni, ha lemondasz azokról a problémás összetevőkről, amik ugyan rövid távon zsírtalanítanak és frissítenek, de hosszú távon nem tesznek jót.

Így ápold kevert bőrödet:

Kezd a bőrápolási rutint egy gyengéd lemosóval!

Mindig gyengéd, vízzel oldódó lemosót válassz, hogy megelőzd az irritációt és a kipirosodást. Ha zsíros-száraz típusú arcbőröd van, egy gél vagy egy lágy, enyhén habzó állagú lemosó számodra tökéletes lesz! Ha viszont száraz-rosacea típusú vagy, aki ráadásul a napkárosodást is megszenvedte, a könnyed krémes állag a megfelelő választás. Fontos, hogy mindig ügyelj arra, hogy a lemosó gyengéd legyen! Egy jó lemosó SOHA nem tartalmaz irritáló összetevőket, sem illatanyagot és az első lépés ahhoz, hogy egyensúlyba hozd bőrödet.

Kerüld a szappanokat és a szilárd lemosókat, függetlenül attól, hogy mit ígérnek! Azok az összetevők ugyanis, amik a szilárdságért felelősek, eltömíthetik a pórusokat, ráadásul szárítják és irritálják is a bőrt.

Használj egy jó tonikot!

Ha szoktál tonikot használni, ezentúl arra is szentelj figyelmet, hogy az semmiféle irritáló hatású összetevőt, például alkoholt, mentolt, citrus olajakat, természetes vagy szintetikus illatanyagot ne tartalmazzon! Egyszóval semmi olyasmit, amikkel a kombinált bőrre készült tonikok nagy hányadát telepakolják. (Igen, használat után azonnal kellemes a zsírtalanító, frissítő hatás, amit ezek az összetevők adnak, de hosszú távon tényleg nem jó….)

Csak olyan tonikot válassz, ami segíti bőrödet a megújulásban, tehát bőrazonos vegyületeket, antioxidánsokat és sejtkommunikáló hatóanyagokat tartalmaz (ezekről részletesebben ide kattintva olvashatsz)!

Védd bőrödet a nap káros sugaraitól!

A fényvédő mindennapos használata elengedhetetlen a korai/túlzott ráncosodás és a bőröregedés más jeleinek féken tartására! Ha zsíros a bőröd válassz egy könnyed, mattító fényvédő formulát. Ha érzékeny bőrű vagy és rozaceás az arcod, válassz olyan fényvédőt, ami csak titánium dioxid (titanium dioxide) és/vagy cinkoxid (zinc oxide) által véd a káros sugaraktól (ún. ásványi vagy fizikai fényvédők)!

Hámlassz a fölösleges hámsejtek eltávolítására!

Ha rendszeresen végzel bőrtípusodnak megfelelő, béta-hidroxidsavas (BHA, más néven szalicilsav) vagy az alfa-hidroxidsavas (AHA-sav, például glikolsav) hámlasztást – a zsírosabb, problémás bőrre gél vagy folyékony, a száraz bőrre lotion állagú hámlasztót javasolt használni –, bőröd állapotán jelentősen javíthatsz az elhalt hámsejtek alatti egészséges, üde bőr felszabadításá

A BHA-savas kémiai hámlasztás különösen ajánlott normál, olajos és problémás bőr esetén, hiszen nemcsak a külső felszínt távolítja el, de a pórusok mélyére hatolva belülről is hámlaszt, így normalizálja a pórusok méretét és a faggyútermelést valamint elpusztítja a pattanásokat okozó baktériumokat is.

Különféle ápolás az arc különböző területein

A száraz területeken (és csak azokon) használj gazdagabb állagú hidratáló krémet.

Ha zsíros-száraz típusú bőröd van, mattító alapozót használj, de a száraz részeken hidratálj alá egy jó hidratáló primerrel vagy szérummal!

Ha a szemed környéke száraz, bátran hidratáld gazdag, tömörebb textúrájú kré A kevésbé száraz részeket könnyebb lotion vagy gél állagú termékkel ápold, a zsírosabb T-zónában pedig elég lehet, ha csak egy jó tonikot használsz.

Ügyelj rá, hogy az arcod olajosabb részeit semmiképpen se érje lotion vagy krém állagú hidratáló, mert az zsíros érzetet és csillogó bőrfelszínt eredményezhet.