25.000 Ft fölötti vásárlás felett ajándék arctörlőt rejtünk a csomagodba!

Felfekvés kezelése – Felfekvés kialakulása és tünetei

Egy tartósan ágyhoz kötött ember esetében az alapbetegség is nagy gondokat tud okozni a mindennapokban, sajnos azonban a folyamatos fekvésnek is megvannak a maga következményei. Egy ilyen következmény a felfekvések kialakulása, amik nagyon fájdalmas és nehezen gyógyuló problémát jelenthetnek. A felfekvés kezelése egy hosszadalmas folyamat.

Mi az a felfekvés

A felfekvés, más néven decubitus, lényegében egy fekély, ami a test meghatározott pontjain alakulhat ki olyan embereknél, akik tartósan fekvésre vannak ítélve az állapotuk miatt.

Roppant fájdalmas tud lenni, de ami ennél is nagyobb probléma, hogy egy bizonyos ponton túl nagyon lassan és nehézkesen gyógyul. Éppen ezért, a megelőzésre érdemes hangsúlyt fektetni, amíg van rá lehetőség, és az időben észlelt felfekvésnél a gyógyulási esélyes is lényegesen jobbak, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés.

Felfekvés kialakulásának okai

A felfekvés azért alakul ki, mert a test bizonyos pontjai tartós nyomásnak vannak kitéve a folyamatos fekvés miatt, emiatt pedig körülírt szövetelhalást eredményez az érintett pontokon. Jellemzően a keresztcsont környékén, valamint a sarkak felett alakul ki. A fekély mérete, valamint a mélysége, súlyossága leginkább attól függ, hogy a nyomás, ami okozza, mennyire erős, és milyen régóta tart.

Főként azoknál alakul ki, akik mozgásukban is korlátozottak, például bénultak, nincsenek eszméletüknél, de fokozottan veszélyeztetettek az idősek, a nagyon legyengült szervezetűek, illetve azok, akik autoimmun betegségben vagy agyvérzésben szenvednek. Az izzadás, nedves bőrfelületek is a felfekvéseknek kedveznek.

Felfekvés mennyi idő alatt alakul ki

A felfekvés napok alatt is kialakulhat, de ahhoz többnyire hetek kellenek, hogy igazán súlyossá váljon. Változó, hogy mennyi idő kell a felfekvések létrejöttéhez, hiszen azon is múlik, hogy a beteg mennyire mozgásképes. Aki legalább picit tudja magát mozgatni, tud pozíciót változtatni, kevésbé van kitéve a felfekvések kialakulásának, mint egy eszméletlen beteg, aki magától semennyire sem képes mozogni.

Felfekvés tünetei

A súlyosságot tekintve 4 stádium van, ennek megfelelően változnak a konkrét tünetek is. Az első két fázisban még gyógyítható a probléma, a második kettő esetében azonban már nagyon rosszak a gyógyulási esélyek.

  1. stádium: tartósan kipirosodik a bőr, vizenyős tapintású, meleg, fájdalmas, érzékeny, kissé duzzadt is lehet.
  2. stádium: itt a bőr felső rétegei már láthatóan sérültek, felületi horzsolás látszik. Fájdalom jelentkezik, itt még azonban a felfekvés kezelése viszonylag jó.
  3. stádium: a bőr ekkor már elhal, sőt, sérültek alatta az inak, izmok, ínszalagok is. Az elhalt rész száraz, barnás/feketés színű, de lehet nedvedző is – ilyenkor többnyire szagos is. A fájdalom ekkor már megszűnik, az érintett terület érzéketlen.
  4. stádium: ebben a stádiumban már láthatóvá válnak a csontszövetek, csontvelőgyulladás, sipolyok is kialakulnak.
Felfekvés kezelése

Felfekvés kezelése – Felfekvés kialakulása és tünetei

Felfekvés kezelése

Ahogy már említettük, kialakult felfekvést nehéz kezelni, az első 2 stádiumban azonban még lehetséges. A kialakult sebeknél a sebkezelési eljárásokat kell alkalmazni, amennyiben azonban itt még nem tart a folyamat, a bőr ápolására kell figyelmet fordítani, amihez a Arctonik – Sigfrid Wasser is jól használható. Speciális párnák is segíthetnek csökkenteni a nyomást a kritikus területeken, így még korán megállítható a folyamat.

Felfekvés megelőzése

Felfekvések esetében a legjobb kezelés a megelőzés, ez azonban odafigyelést és aktív ápolást kíván.

Fontos, hogy a beteg rendszeresen mozgatva legyen, hogy ne nehezedjen hosszú ideig nagy nyomás a veszélyeztetett pontokra. A rendszeres pozíció váltás erre jelenthet megoldást. Rendszeresen ellenőrizni kell a bőrt, így a felfekvés első jeleire reagálhatunk, hogy ne alakuljon ki súlyosabb állapot.

 

Kapcsolódó termékek

Termékeink természetes összetevőket és aminosavakat is tartalmaznak. Hidratálják és táplálják a bőrt, erősítik a bőr természetes védőrétegét.
Minden termék raktáron Minden termékünk raktáron van
Pontos termékismeret Pontos termékismeretek
Ügyfélszolgálat Barátságos, megbízható ügyfélszolgálat
Pontos termékismeret Szakmai hitelesség a termékekről
Gyors kiszállítás Gyors kiszállítás
Hírlevél
10% kedvezmény a következő vásárlásból
Miért válassz minket?