25.000 Ft fölötti vásárlás felett ajándék arctörlőt rejtünk a csomagodba!

Ekcéma kezelése – Mitől alakul ki az ekcéma

Az ekcéma kezelése szempontjából fontos tudni, hogy mi az ekcéma és mitől alakul ki. Az ekcéma vagy más néven dermatitisz a bőrfelszín gyulladásos betegsége, mely sokakat érint, van, hogy elhúzódik, aztán visszatér. A pontos kiváltó ok megtalálása az ekcéma hatékony kezeléséhez kulcsfontosságú. De mik az ekcéma tünetei és az ekcéma kezelése házilag is lehetséges? Körbejárjuk a témát, hogy minél több információt adhassunk át erről a gyakran előforduló és kellemetlen tüneteket okozó bőrgyulladásról.

Ekcéma kezelése – Mitől alakul ki az ekcéma

Az ekcéma kezelése előtt a bőrgyógyász szakorvos felméri a bőr állapotát, diagnosztizál, hogy ekcéma vagy más áll a háttérben, ha előbbi, akkor az ekcéma okai után kutat.

A kezelés szempontjából sem mindegy, hogy elég elhagyni az esetleges irritáló tényezőket vagy nem lehet pontosan tudni a kiváltó okokat, sokszor öröklött hajlam áll a háttérben.

Az ekcéma kezelése otthon, az orvos által előírt terápia mellett, kiegészíthető néhány apró figyelmességgel, melyek hatással vannak a bőr egyensúlyi állapotára.

Érdemes tartózkodni a hosszú, forró zuhanyoktól és fürdőktől, ezek erősen szárító hatással lehetnek a bőrre, kíméletes, hipoallergén tisztálkodószereket alkalmazzunk és tisztálkodás után jó minőségű, bőrtápláló testápolót használjunk, mely helyreállítja a bőr lipidrétegét, ezáltal enyhítheti az ekcéma vagy pikkelysömör kellemetlen tüneteit is.

Mi az ekcéma

Egyszerűen összefoglalva, hogy mi az ekcéma, lényegében a bőr – beleértve a hám és kötőszövet – nem fertőző gyulladása, melyet különböző külső és belső tényezők válthatnak ki. Bizonyos munkakörökben gyakoribb az előfordulása, mint másoknál. Ilyen például a takarítók, fodrász, gépipari dolgozók. Sokszor irritatív hatású kémiai anyagok okoznak ekcémát, míg másoknál lehet veleszületett, öröklött formájú.

Ekcéma okai

Az exogén ekcéma okai között valamilyen külső környezeti hatás szerepel, általában irritáló anyagok. Az endogén ekcéma okai elsősorban belső tényezőkhöz köthető, eleve hajlam van rá és a bőrön elszaporodó gombák, baktériumok csak rontanak rajta. Kisbabák esetén viszonylag gyakori az endogén ekcéma vagy más néven atópiás dermatitisz.

Mitől alakul ki az ekcéma

Az úgynevezett atópiás ekcéma esetén a kiváltó ok ismeretlen marad, gyakran táplálékallergia irányában végeznek vizsgálatokat, melyek nyomra vezethetnek. Ha kontakt ekcéma jelentkezik, a kezelőorvos a kiváltó okokat keresi, ami leggyakrabban mosószer, kozmetikum, parfüm, pollen, poratka, fém.

Ekcéma tünetei

Az ekcéma tünetei lehetnek:

  • vérbőséges bőrön keletkező apróbb, később nedvedzésbe forduló hólyagok.
  • krónikus ekcéma tünetei, ha hosszabb ideje fennáll a bőr vörösség mellett a hámlás és a bőr megvastagodása lehet
  • erőteljes viszketés
Ekcéma tünetei

Ekcéma kezelése és tünetei

Ekcéma kezelése házilag

Az ekcéma diagnózisát a bőrgyógyász szakorvos állítja fel, aki mindig a kiváltó okok tisztázása után, egyénre szabottan írja elő a követendő terápiát. Előfordul, hogy gyógyszeres kezelés is szükséges, de az ekcéma kezelésére általában helyileg ható szteroidos krémeket is felír a kezelőorvos, melyek hamar enyhítik a tüneteket.

Az ekcéma terápiájában szükség lehet diétára (amikor pl. táplálék allergia az ok), gondos bőrápolásra, speciális kozmetikumokra, ekcéma elleni krémekre, olajos, visszazsírozó tisztálkodószerekre, helyi szteroid készítményekre, esetleg fényterápiára.

Természetesen mi magunk is sokat tehetünk a bőrünk egészségéért, ismernünk kell, az ekcéma kezelése házilag hogyan lehetséges, mit tehetünk az ekcéma ellen? Az ekcéma kialakulását nem feltétlenül akadályozhatjuk meg, de a száraz bőr hidratálásával, jó minőségű színezék- és parfümmentes testápolóval sokat tehet a bőr védelméért.

Az ekcéma kezelése házilag magában kell foglalja a gondos odafigyelést a nem irritáló mosószerek használatára, illetve a bőrbarát pamut ruhadarabok viselésére. Ha az ekcéma okait sikerül felderíteni, tehát exogén ekcéma áll fenn, az irritáló anyagokat mindenképpen el kell kerülni a gyógyulás érdekében.

 

Kapcsolódó termékek

Termékeink természetes összetevőket és aminosavakat is tartalmaznak. Hidratálják és táplálják a bőrt, erősítik a bőr természetes védőrétegét.
Minden termék raktáron Minden termékünk raktáron van
Pontos termékismeret Pontos termékismeretek
Ügyfélszolgálat Barátságos, megbízható ügyfélszolgálat
Pontos termékismeret Szakmai hitelesség a termékekről
Gyors kiszállítás Gyors kiszállítás
Hírlevél
10% kedvezmény a következő vásárlásból
Miért válassz minket?