A szépség belülről fakad
Az egészséges bőr fontos kiegészítője az esztétikus megjelenésnek, a megnyerő külsőnek. A helytelen életmód és ezen belül a rosszul összeállított étrend, valamint az egyes tápanyagok hiánya bőrünkön is nyomot hagy.
Az egészséges bőr megőrzéséhez nélkülözhetetlen kiegészítő a rendszeres testmozgás, a mindennapos túlzott alkohol- és kávéfogyasztás kerülése, a dohányzás mellőzése.
Ha tehetjük, járjunk rendszeresen kozmetikushoz arctisztításra, és forduljunk szakemberhez arc- és testmasszíroztatás céljából. Hetente többször végezzünk tornagyakorlatokat, válasszunk magunknak könnyű sportot, amivel erősítjük bőrünk és az izmunk feszességét. Kiránduljunk, tartózkodjunk minél többet a szabad levegőn.
A szakemberek azt ajánlják, hogy a ráncok kialakulásának megelőzésére már 20-25 éves korban gondolni kell és krémeket, arcpakolásokat javasolnak a megelőzésre, kezelésre, de ennél többet is tehetünk bőrünk egészségéért, például helyes táplálkozással.
Sokak által ismert mondás, hogy „a szépség belülről fakad”. Ennek feltétele, hogy étrendünk már a gyermekkortól kezdődően megfelelő mennyiségben tartalmazza a nélkülözhetetlen tápanyagokat. Bőrünk állapotáért elsősorban a megfelelő mennyiségű vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása a felelős.
Az egészséges bőr megtartásához nélkülözhetetlen tápanyagok
Az esztétikus és egészséges bőr megtartásában szerepet játszó tápanyagok a szervezet optimális működéséhez és az anyagcsere-folyamatokhoz is nélkülözhetetlenek, ezért fontos, hogy napi étrendünk során megfelelő mennyiségben fogyasszunk belőlük.
A-vitamin (retinol, retinál)
A-vitaminhiány esetén ránézésre is látható a bőrön jelentkező elszarusodás. A szájban a nyálmirigyek elsorvadnak és a nyálkahártyák is kiszáradnak, aminek következtében szájgyulladás alakulhat ki. A-vitamin hiányában szürkületi vakság (farkasvakság) jelentkezik. A legfontosabb A-vitamin források: tojássárgája, tengeri halak, halak, máj, vese, szív, vaj, tejtermékek.
B2-vitamin (riboflavin)
Ha napi étrendünk nem tartalmaz elegendő B2-vitamint, akkor égő érzés kíséretében vérbőség, hámló bőrgyulladás alakul ki az ajkakon, a száj, a szem és az orr körül, illetve a nemi szerveken vagy a fülkagylón. A szájzugban fájdalmas, nehezen gyógyuló berepedések keletkeznek, a nyelv vörös, gyulladt lesz.
B2-vitaminforrások: tejtermékek, zöldség- és főzelékfélék, hús, máj, vese, tojás, gabonafélék.
B6-vitamin (piridoxin)
A B6-vitaminhiány bőrtünetei nagyon rövid időn belül, már néhány hét elteltével, szemmel láthatóan észlelhetők. Ezek a következők: ajakgyulladás és az ajak fájdalmas berepedezése, a szem és az orr körül megjelenő fokozott faggyúmirigy-működés, nyelvgyulladás.
B6-vitaminforrások: máj, hús, hal, tejtermékek, zöldségfélék, kukorica, hüvelyesek, élesztő, tojássárgája, barna liszt és az ebből készült termékek.
C-vitamin (aszkorbinsav)
C-vitaminra és fehérjefelvételre a megfelelő kollagénképződés érdekében van szükségünk. Hiányukban a bőr érzékenyebb lesz a károsító környezeti hatásokra, és elhúzódóbbá válik a sebgyógyulás. C-vitamin hiányakor csökken a nyál- és könnyképződés, a bőrön és a nyálkahártyán pedig apró bevérzések jelennek meg.
Ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű C-vitamint tartalmazó friss zöldséget és gyümölcsöt, akkor fogmosáskor a dörzsölésnél vérezhet a fogíny. Főbb forrásai: főzelék- és salátafélék, friss gyümölcsök (főként citrusfélék), paradicsom, burgonya, káposzta, savanyú káposzta.
Niacin (B3-vitamin, PP-faktor, nikotinsav)
A niacin egyaránt szerepet játszik az egészséges bőr és a szem normális működésében. Ha étrendünk nem tartalmaz elég niacint, illetve a triptofán nevű aminosavat, akkor a pellagra nevű betegség alakulhat ki (a triptofán a szervezetben niacinná átalakulhat át).
A pellagra tünete az érdes, berepedezett és sötéten elszíneződött bőr, a hajlatokban jelentkező nedvedző gyulladás, valamint a nyelv és a szájnyálkahártya gyulladása. Az aminosavak, főleg a triptofán bélből történő felszívódása ebben az esetben nem megfelelő, vizelettel történő ürítése pedig erősen fokozott.
A főbb niacinforrások: tojás, hús, hal, máj, vese, élesztő, hüvelyes főzelékek, teljes kiőrlésű gabonák és a belőlük készült pékáru.
Biotin (régebbi nevén H-vitamin)
Hiányában az ajkak és a bőr száraz, pikkelyes gyulladása, a szőrzet kihullása a jellemző. Szerepet játszik a körmök állapotában is. Forrásai: máj, vese, tojássárgája, élesztő, karfiol, dió- és mogyorófélék. A húsok és gyümölcsök kevés biotint tartalmaznak.
Cink
Az egészséges bőr fenntartásában és a sejtek regenerációjában játszik szerepet. Legjobb cinkforrásaink: húsfélék, tojás, máj, olajos magvak, teljes őrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek.
Fehérjehiány
A hosszan tartó fehérjehiányos táplálkozás számos súlyos tünetet, betegséget okozhat, például bőrgyulladást vagy hajhullást, ezen kívül hasi és lábszárödéma alakulhat ki.
Folyadék
A vízhiányos bőr kiszárad, ezért érdemes odafigyelnünk testünk víztartalmának megőrzésére is. Szervezetünk valamennyi életfolyamata vizes közegben zajlik: folyadékra van szükség a nyálkahártyák nedvesen tartásához, valamint a sejtek megfelelő alakjának és felépítésének kialakításához is.
A megfeIelő folyadékháztartás fenntartásához ihatunk ivóvizet, szénsavas és szénsavmentes ásványvizet, rostos gyümölcs- és zöldségleveket, világosra főzött citromos zöld és fekete teát, gyümölcsteát. Ne igyunk cukrozott üdítőket, energiaitalokat!
Koleszterin
A magas koleszterinszint már ránézésre, az arcon is láthatóvá válhat, mivel a szem alatt vagy a szemhéjon gyakran sárgás koleszterin-lerakódások jönnek létre.
Egy szó, mint száz: tartsuk szem előtt ezt a mondást és törekedjünk mindig arra, hogy megtaláljuk az egyensúlyt bőrünk külső és belső táplálásánál egyaránt!