25.000 Ft fölötti vásárlás felett ajándék arctörlőt rejtünk a csomagodba!

Égési sérülés kezelése – hogyan csináld?

Az égés az egyik leggyakoribb háztartási baleset. Nem csoda, hiszen egy pillanat is elég ahhoz, hogy megégessük magunkat például a konyhában, még csak nem is kell különösebben ügyetlennek lenni hozzá. Az égési sérülések sajnos nagyon fájdalmasak tudnak lenni, az égési sérülés kezelése szakszerűen ugyanakkor segíthet abban, hogy ezt mérsékeljük, a sebek pedig gyorsan gyógyuljanak. 

Égési sérülés kezelése és fokozatai

Nagyon eltérő tanácsokat lehet kapni arra vonatkozóan, hogy miként is kell ellátni egy égési sérülést. Vannak házi praktikák, melyek közül sok inkább árt, mint használ. Vannak olyan szerek, amik hatékonyan nyugtatják a bőrt a könnyebb égések esetén. Sokan sikerrel használták már enyhe égésekre például a Arctonik Sigfrid Wassert is. De súlyosabb sebeknél szakszerű ellátás kell, szükség lehet például kötözésre is, valamint speciális ellátásra a további károsodások elkerülésére.

1. fokú égési sérülés

Az elsőfokú égés a leggyakoribb. Ez keletkezik akkor, ha véletlenül megfogunk valami forrót egy pillanatra, de az is elsőfokú égés, ha leégünk a napon. A bőr kipirosodik, érzékennyé válik.  Az első fokú égési sérülés kezelésének legfontosabb lépése a hidratálás, illetve a fájdalom enyhítése.

2. fokú égési sérülés

A másodfokú égés nem áll meg a pirosságnál: a bőr fel is hólyagosodik, a hólyagok pedig folyadékkal telítődnek. Ez is gyakori égés a mindennapokban, elég például véletlenül hozzáérni a forró sütőhöz. Másodfokú égési sérülés kezelése esetén is fontos lépés a hűtés, borogatni, jegelni az érintett területet azonban nem javasolt: folyó, tiszta víz alatt érdemes hűteni. A hólyagokat bekötheted, hogy ha felszakadnak, ne menjen beléjük szennyeződés, mert emiatt elfertőződhetnek.

3. fokú égési sérülés

Itt már több, mélyebbre nyúló hólyag van jelen, amik sebekké alakulnak. A megégett bőr szürkés színű. Kötésre is szükség lesz – jó, ha tudjuk, hogy van úgynevezett égési tapasz, ami kifejezetten ilyen égési sérülések kezelésére való.

4. fokú égés

Negyedfokú égési sérülés esetén már nagyon nincs mit tenni, az érintett szövetek, a bőr itt elszenesedik.

Háztartási balesetek esetében többnyire első- és másodfokú égésekről beszélünk. Ezeket, hacsak nem túl nagy kiterjedésűek, magunk is el tudjuk látni.

Égési sérülés kezelése

Égési sérülés kezelése – hogyan csináld?

Égési sérülés elfertőződése és annak megelőzése

Ha az égést nem ússzuk meg egy kis bőrpírral, hanem ennél komolyabb a helyzet, sajnos számolnunk kell a fertőzésveszéllyel is, és mindent meg kell tennünk annak megelőzéséért. Ahogy már említettük, már a másodfokú égésnél keletkezett hólyagokat is érdemes bekötni, hogy kifakadva ne jussanak a sebbe kórokozók. Ha eleve kifakadt hólyagokkal állunk szemben, mindig fontos a fertőtlenítés és a kötözés.

Jó szolgálatot tehetnek az égéstapaszok, amik kellemesen hűsítik is a megégett területet amellett, hogy védik a kívülről érkező szennyeződésektől. A lényeg, hogy a sebet tartsuk tisztán és rendszeresen fertőtlenítsük, szükség esetén kötözzük, így viszonylag zökkenőmentesen gyógyulhat!

 

Kapcsolódó termékek

Termékeink természetes összetevőket és aminosavakat is tartalmaznak. Hidratálják és táplálják a bőrt, erősítik a bőr természetes védőrétegét.
Minden termék raktáron Minden termékünk raktáron van
Pontos termékismeret Pontos termékismeretek
Ügyfélszolgálat Barátságos, megbízható ügyfélszolgálat
Pontos termékismeret Szakmai hitelesség a termékekről
Gyors kiszállítás Gyors kiszállítás
Hírlevél
10% kedvezmény a következő vásárlásból
Miért válassz minket?