Szabó Sigfrid Géniusz és Príma díjas feltaláló 100 éves receptje alapján készült termékek 17 féle aminosavval

Égési sérülés kezelése – hogyan csináld?

Tartalomjegyzék

  Az égés az egyik leggyakoribb háztartási baleset. Nem csoda, hiszen egy pillanat is elég ahhoz, hogy megégessük magunkat például a konyhában, még csak nem is kell különösebben ügyetlennek lenni hozzá. Az égési sérülések sajnos nagyon fájdalmasak tudnak lenni, az égési sérülés kezelése szakszerűen ugyanakkor segíthet abban, hogy ezt mérsékeljük, a sebek pedig gyorsan gyógyuljanak. 

  Égési sérülés kezelése és fokozatai

  Nagyon eltérő tanácsokat lehet kapni arra vonatkozóan, hogy miként is kell ellátni egy égési sérülést. Vannak házi praktikák, melyek közül sok inkább árt, mint használ. Vannak olyan szerek, amik hatékonyan nyugtatják a bőrt a könnyebb égések esetén. Sokan sikerrel használták már enyhe égésekre például a Arctonik Sigfrid Wassert is. De súlyosabb sebeknél szakszerű ellátás kell, szükség lehet például kötözésre is, valamint speciális ellátásra a további károsodások elkerülésére.

  1. fokú égési sérülés

  Az elsőfokú égés a leggyakoribb. Ez keletkezik akkor, ha véletlenül megfogunk valami forrót egy pillanatra, de az is elsőfokú égés, ha leégünk a napon. A bőr kipirosodik, érzékennyé válik.  Az első fokú égési sérülés kezelésének legfontosabb lépése a hidratálás, illetve a fájdalom enyhítése.

  2. fokú égési sérülés

  A másodfokú égés nem áll meg a pirosságnál: a bőr fel is hólyagosodik, a hólyagok pedig folyadékkal telítődnek. Ez is gyakori égés a mindennapokban, elég például véletlenül hozzáérni a forró sütőhöz. Másodfokú égési sérülés kezelése esetén is fontos lépés a hűtés, borogatni, jegelni az érintett területet azonban nem javasolt: folyó, tiszta víz alatt érdemes hűteni. A hólyagokat bekötheted, hogy ha felszakadnak, ne menjen beléjük szennyeződés, mert emiatt elfertőződhetnek.

  3. fokú égési sérülés

  Itt már több, mélyebbre nyúló hólyag van jelen, amik sebekké alakulnak. A megégett bőr szürkés színű. Kötésre is szükség lesz – jó, ha tudjuk, hogy van úgynevezett égési tapasz, ami kifejezetten ilyen égési sérülések kezelésére való.

  4. fokú égés

  Negyedfokú égési sérülés esetén már nagyon nincs mit tenni, az érintett szövetek, a bőr itt elszenesedik.

  Háztartási balesetek esetében többnyire első- és másodfokú égésekről beszélünk. Ezeket, hacsak nem túl nagy kiterjedésűek, magunk is el tudjuk látni.

  Égési sérülés kezelése

  Égési sérülés kezelése – hogyan csináld?

  Égési sérülés elfertőződése és annak megelőzése

  Ha az égést nem ússzuk meg egy kis bőrpírral, hanem ennél komolyabb a helyzet, sajnos számolnunk kell a fertőzésveszéllyel is, és mindent meg kell tennünk annak megelőzéséért. Ahogy már említettük, már a másodfokú égésnél keletkezett hólyagokat is érdemes bekötni, hogy kifakadva ne jussanak a sebbe kórokozók. Ha eleve kifakadt hólyagokkal állunk szemben, mindig fontos a fertőtlenítés és a kötözés.

  Jó szolgálatot tehetnek az égéstapaszok, amik kellemesen hűsítik is a megégett területet amellett, hogy védik a kívülről érkező szennyeződésektől. A lényeg, hogy a sebet tartsuk tisztán és rendszeresen fertőtlenítsük, szükség esetén kötözzük, így viszonylag zökkenőmentesen gyógyulhat!

   

  Kapcsolódó termékek

  Hírlevél
  10% kedvezmény a következő vásárlásból