25.000 Ft fölötti vásárlás felett ajándék arctörlőt rejtünk a csomagodba!

Akne hegek kezelése – hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

Mindenki szép, sima, hibátlan bőrt szeretne, de ez a többségnek nem adatik meg. Egy-egy pattanás, néhány mitesszer, tág pórusok szinte mindenkinek okoznak némi fejfájást időnként. De sajnos szép számmal akadnak olyanok is, akik nem ússzák meg ennyivel, és kénytelen megküzdeni az akne kellemetlenségeivel.

Ez a probléma látványos bőrhibákkal jár, így az érintettek önbizalmát komolyan megtépázza. Sajnos nagyon makacs jelenség, nem könnyű tőle megszabadulni, de azért van néhány fegyver, amik segítségével felvehetjük ellene a harcot.

Mi az akne

Akne alatt lényegében a pattanásos, mitesszeres, problémás bőrt értjük. Kamaszkorban 5-ből 4 fiatal szenved tőle, de ezt – bármennyire is bosszantó – normálisnak tekintjük. A kamaszkori hormonális változások lezajlásával azonban az akné is el szokott tűnni. Kivéve néhány kevésbé szerencsés embert, akiknél sajnos megmarad ez a bőrprobléma.

Természetesen az aknénak is vannak különböző fokozatai az enyhétől a súlyosig. Enyhe esetben csak pár pattansról beszélünk, súlyosban pedig rengeteg nagy, gyulladt pattanás boríthatja az arcot, a vállakat, a hátat, a mellkast. Érdekesség, hogy kamaszkorban a fiúk gyakrabban érintettek, a felnőttek között azonban a nőket érinti inkább a probléma, és összefüggést mutat a menstruációs ciklus alakulásával, valamint terhesség alatt is súlyosbodhat.

Aknénak több formája van

  • Zárt comedók: a szőrtüsző nyílása eltömődik, így az kitágul és felgyülemlik benne a faggyú.
  • Nyílt comedók, azaz mitesszerek: hasonlóak a zárt comedókhoz, de a tetejük nyílt, így tudnak ürülni.
  • Pattanások: gyulladt, piros foltok, általában a szőrtüszők begyulladása miatt jönnek létre.
  • Ciszták vagy tömlők: a bőr felszíne alatt található köteges csomók, mélyen fekszenek, lehetetlen kinyomni őket.
Akne és pattanásos bőr

Akné

Akne kezelése

Az akne gyakran jár együtt hegesedéssel, ami leginkább azért alakul ki, mert az érintettek igyekeznek megszabadulni a csúnya bőrhibáktól, ezért nyomkodni kezdik a pattanásokat, mitesszereket. Egyrészről jó, hogy ürülnek, de a szakszerűtlen kezelés miatt csak még jobban begyulladhatnak, felülfertőződhetnek, ezért összességében ezzel többet árthatunk, mint használunk.

A pattanások kiürítését, a mitesszerek tisztítását bőrgyógyászra, illetve kozmetikusra célszerű bízni. Emellett pedig a megfelelő készítmények használatával lehet tenni annak érdekében, hogy minél előbb eltűnjenek.

Piros folt

A piros foltok többnyire gyulladt göbök, amik nem tudnak ürülni. Válhatnak belőle pattanások, így ki lehet üríteni őket, de az is lehet, hogy meg kell várni, míg lemegy róluk a gyulladás. Sajnos esztétikai szempontból elég problémásak, nagyon szembetűnőek, és mivel kitüremkednek, sminkkel is nagyon nehéz őket elfedni. Patanások kezeléséről egy másik cikkünkben olvashatsz bővebben.

Betokosodott mitesszer

A sötétbarnás-feketés tetejű kis foltok a mitesszerek, vagy nyitott comedók. Ezekben is felgyűlik a faggyú, de mivel nyitottak, könnyebben ürülnek. Az szokott lenni velük a gond, hogy általában sok van belőlük, és képtelenség mindegyiket kezelni.

Vannak olyan készítmények, melyek kifejezetten mitesszerek kipucolására hivatottak, ezekkel érdemes lehet próbálkozni, mert egyszerre többet is fel tudnak számolni. A mélytisztítás, a rendszeres higiénia elengedhetetlen fontosságú, ha meg szeretnénk ezektől szabadulni.

Akne hegek

Az akne azért is nagy probléma, mert ha maga a probléma el is múlik, gyakran marad nyoma: az akne hegek akár egy életen át megmaradhatnak megfelelő kezelés nélkül. Látszatra a bőr felszíne egyenetlen, kisebb-nagyobb „gödrök” jellemzőek – a nőknél ez a sminkelés során ugyancsak gond, mert nem sima a bőrfelszín, így eltüntetni sem lehet igazán a hegeket.

Akne utáni hegek kezelése

Hogy elkerüljük az akne maradandó nyomait, fontos a megfelelő arckezelés, amivel a hegek is nagyrészt eltüntethetők. A legfontosabb, hogy minél kevesebbet nyomkodd a pattanásokat, mert a hegek nagy része nem is igazán a pattanások miatt, hanem a szakszerűtlen nyomkodás miatt alakul ki! Emellett a speciális készítmények használatával lehet minimalizálni a hegek megmaradásának esélyét.

Micellás víz

Az agresszív, nagy szemcséjű bőrradírok és hámlasztók helyett inkább kíméletesebb tisztítást alkalmazz, hogy a lehető legkevésbé sérüljön a bőr. A micellás víz kiváló erre a feladatra: szépen eltávolítja a szennyeződéseket, de nem sérti fel a bőrödet.

Tonik

A tonik alkalmazása is hasznos a szennyeződések eltávolítása, valamint a pórusok összehúzása céljából. A bőrtípusodnak megfelelő tonik sokat segíthet a bőröd állapotán.

Hidratáló krémek használata

Ne feledkezz meg a hidratálásról! Sokan azt hiszik, hogy ez inkább azoknak szükséges, akiknek száraz a bőrük, de ez nem igaz. Minden bőrtípust kell hidratálni, mert a kiszáradt bőrön csúnyábban gyógyulnak a sebek!

Fényvédő krémek

A hegek, illetve pattanások napoztatása szintén jó ötletnek tűnhet, de nem az. A leégett bőrön sokkal inkább megmaradnak a hegek, barnás, maradandó foltok alakulhatnak ki a pattanások helyén, ha még a napégéssel is meg kell küzdenie a bőrnek. Ezt elkerülendő, használj rendszeresen fényvédő krémet, ha napra mész.

Hámlasztás

Ahogy már említettük, azt a hámlasztással bánj óvatosan: az agresszív hámlasztó szerek inkább árthatnak a bőrödnek, mint használnak, de vannak olyan hámlasztók, amik kifejezetten aknés bőrre javasoltak. Ha ezeket alkalmazott, és csak az előírásoknak megfelelő gyakorisággal, akkor a hámlasztással sokat tehetsz azért, hogy ne maradjanak hegek az arcodon.

Pattanás hegek eltüntetése

Az akne hegeket sokan próbálják házilag eltüntetni, de ez a probléma általában túlnő az érintetteken. Amennyiben az akne nem súlyos, a bőrtípusnak megfelelő készítményekkel is jó eredményeket lehet elérni, de van az a szint, ami fölött már nem hagyható ki a szakember bevonása.

Első körben kozmetikustól célszerű tanácsot kérni, de ha ezt kevésbé bizonyul hatékonynak, akkor a bőrgyógyászt sem szégyen felkeresni. Az orvos fel tud írni olyan készítményeket, amikhez drogériákban nem juthatunk hozzá, és sokkal hatékonyabban kezelik a problémát.

 

Kapcsolódó termékek

Termékeink természetes összetevőket és aminosavakat is tartalmaznak. Hidratálják és táplálják a bőrt, erősítik a bőr természetes védőrétegét.
Minden termék raktáron Minden termékünk raktáron van
Pontos termékismeret Pontos termékismeretek
Ügyfélszolgálat Barátságos, megbízható ügyfélszolgálat
Pontos termékismeret Szakmai hitelesség a termékekről
Gyors kiszállítás Gyors kiszállítás
Hírlevél
10% kedvezmény a következő vásárlásból
Miért válassz minket?