A pattanásos bőr kialakulása, fajtái és kezelése

A pattanásos bőr kialakulása, fajtái és kezelése

Pattanások kialakulása és fajtái:

A bőrünkön rengeteg faggyúmirigy található: különösen az arcon, a háton, a mellkason, a felkaron és a vállon található sok belőlük. A faggyúmirigyek a szőrtüszők kivezető nyílása mellett helyezkednek el, abba eresztik váladékukat. A faggyúnak az a szerepe, hogy vékony védőréteget alkotva, a bőrön szétterülve megvédje azt a kiszáradástól és hozzájáruljon a bőr pH-jának beállításához. 

A faggyútermelés mértéke egyénenként, testtájanként, évszakonként is változhat, de az elfogyasztott ételek és a pszichés izgalmak is befolyásolhatják. Az életkor függvényében is változhat. Kamaszkorban a növekvő tesztoszteronszint hatására megnő a mennyisége.
A gond abból származik, hogy a sok faggyú nem tud egyszerűen kiürülni a bőr felszínére, mert a kivezető nyílásban kóros mértékű elszarusodás alakul ki. Az elzárt terület először azért gyullad be, mert a bőr normál baktériumai zsírsavakra bontják a faggyút, később más baktériumokkal is felülfertőződhet.

A tipikus kamaszkori pattanás neve közönséges akne. Különböző súlyossági fokozatai lehetnek. Enyhe esetben csupán arról van szó, hogy megszaporodik a mitesszerek száma, de ezekre nem jellemző a gyulladás.
Egyik fajtájuk, a fekete mitesszer: nyílt, felszínes, enyhe nyomással általában könnyen eltávolítható. Színe a faggyú, a sejttörmelék, a szaru és a szennyeződés elegyétől sötét. A fehér mitesszerek zártak, ezeket szaruréteg fedi, ezért nem tudnak kiürülni. Grízszerű fehér csomócskák formájában nagyon sokáig képesek megmaradni, eltávolításuk nehéz (csak szakember végezze!). Közepesen súlyos esetben sok a gyulladt pattanás, amelyek vagy a mitesszerek begyulladásából, vagy azoktól függetlenül alakulnak ki a faggyúmirigyben. Ezek fájdalmasak is lehetnek.
A legsúlyosabb stádiumot az jelenti, amikor a pattanásokból genny tör a felszínre, azok gyulladásos csomókat vagy még ennél is kiterjedtebb gyulladt területeket, hólyagokat alkotnak.

Különleges esetben a gyulladt pattanások nem korlátozódnak az arcra vagy a mellkason és a háton egy csúcsára állított háromszögnyi területre, hanem a hónaljban vagy a farpofák között is megjelenhetnek, vagy kizárólag ott alakulnak ki.

Mit tehetsz ellene?

Zárd ki a betegségeket!

A pattanások megjelenését sokan elkerülhetetlen rosszként kezelik, pedig a pattanásos bőr még csak kamaszkorban sem feltétlenűl elkerülhetetlen. A pattanás, főleg ha gyakran kiújul, mindig ugyan ott jelenik meg vagy nagy felületet érint és erősen gyulladt, akár betegség jele is lehet. Érdemes ezért ellenőriztetni, hogy rendben van a hormonháztartásod, nincs a szervezetedben sehol gyulladás, nem szenvedsz olyan betegségben, ami zsíros bőrt és így pattanást okoz.
Ha kiderül egy esetleges betegség, és az rendben kezelve van, akkor a pattanások is álltalában csökkennek vagy akár teljesen meg is szűnik a probléma.

A bőr megfelelő tisztítása is fontos a pattanások ellen!

A betegségek kizárása mellett a bőt megfelelő ápolása is nagyon fontoos. A zsíros bőr hajlamosabb az eltömődő pórusokra, de ez nem azt jelenti hogy agyon kell szárítanod a bőrődet! Sőt! Nagyon fontos, hogy kíméletes legyen a lemosó, ami nem irritál. Fektesd a hangsúlyt a tisztításra és a gyulladáscsökkentő alapanyagokra amikor lemosót választasz!

Használj könnyen felszívódó krémeket a hidratálásnál amik nem nehezítik el a bőrt és nem tartalmaznak a bőr számára felesleges anyagokat amik eltömítenék a pólusokat. Erre kitűnő választás lehet a Sigfrid Essence HERBAL+ Healthy and Bright Face Cream.

Sose nyomkodd otthon a miteszereket illetve a pattanásokat!

A legtöbben bele sem gondolnak abba, hogy amikor a szakember végzi el ezt a feladatot, mindíg fertőtlenít. Ez elkerülhetetlenűl fontos a kezelések alatt, hiszen előfordulhat hogy a kinyomott miteszer elfertőződik és begyullad ami tovább súlyosbodhat. Inkább járjunk rendszeresen kozmetikushoz aki kitisztítja a bőrünket, amit mi otthon így könnyebben karban tudunk tartani.